Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğiyle Gazlıgöl Caddesi’nde hayata geçirilen “Kendin Yap Atölyesi”, Vali Gökmen Çiçek’in katılımıyla açıldı.
Açılış törenine Vali Gökmen Çiçek’in yanı sıra eski Orman ve Su İşleri Bakanı Ak Parti Milletvekili Veysel Eroğlu ile Ak Parti Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, diğer protokol üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Teknoloji eğitim hayatına dâhil olacak, güçlü nesiller yetişecek
Kendin Yap Atölyeleri, teknolojiyi etkin kullanan, araştıran, öğrenen ve üreten güçlü nesiller yetiştirmek için, Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı (YENEP) çerçevesinde 6-14 yaşları arasındaki öğrencilere katkı sağlaması amacıyla kurulan merkezler. Teknolojiyi eğitim hayatına dâhil ederek öğrencilere her türlü öğrenim imkânını sunarak mesleki yönelimlerini artıracak olan Kendin Yap Atölyesi sayesinde, geleceğin çocukları esnek ve daha verimli, yeni üretim modeli, yapay zekâ, sanal ve arttırılmış gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri kullanabilecekler. Afyonkarahisar merkezde ve 9 İlçesinde olmak üzere toplamda 10 merkezde kurulan Kendin Yap Atölyelerinde görev almak üzere bugüne kadar toplam 241 öğretmene eğitici eğitimler verildi.
13 İstasyon ile uygulamaya geçildi
İl merkezinde açılan Kendin Yap Atölyesi’nde 11 sabit istasyon, 1 mobil atölyesinde de 2 istasyon olmak üzere toplam 13 istasyon ile uygulamaya geçildi. Kurulan istasyonlar arasında Yapay Zekâ, Artırılmış Gerçeklik, 3D Tasarım ve Reklamcılık, Lego Kodlama, ATSO Girişimcilik ve Sosyal İnovasyon İstasyonu, Açık Kaynak İstasyonu, ASELSAN Milli Teknoloji (Telsiz Kullanımı) İstasyonu, AFAD Hayatta Kal istasyonu, Akıl ve Zekâ Oyunları İstasyonu, Tasarım ve El Becerileri İstasyonlarıdır. Ayrıca Mobil Atölyede Kodlama ve Ahşap Tasarım istasyonları bulunuyor. Proje kapsamında, istasyonların kurulması ve öğretmen eğitimlerinin tamamlanmasının ardından Temmuz ayı itibariyle öğrenci demo uygulama eğitimlerine başlandı ve 481 öğrenci Kodlama, Ardunio, Schracht (Skraaç), Akıl ve Zekâ Oyunları, Drama, Masal Anlatıcılığı, Telsiz Kullanımı, Ahşap Tasarımı alanlarında eğitim aldı.
İlk sempozyum yolda
Proje çerçevesinde ise her yıl düzenli olarak organizasyonlar planlanacak olup robot yarışmaları, akıl ve zekâ oyunları turnuvaları, tiyatro gösterileri düzenlenecek; bilim, kültür, sanat dergisi çıkarılacak ve sempozyumlar tertiplenecek. Projenin ilk sempozyumu Uluslararası düzeyde “Kendin Yap Atölyesi Sempozyumu” olarak Haziran ayında gerçekleşecek.
Kurdele keserek Atölyenin açılışını gerçekleştiren Vali Gökmen Çiçek ve protokol üyeleri, öğrencilerin eğitim alacağı istasyonlarda incelemelerde bulundu.