Bahse konu kanunun 5.maddesi kapsamında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin (l) bendi 'Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır' şeklinde değiştirildi.
Tehlike arz eden köpek ırkları
Bu kapsamda, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine dair bakanlığımızca ilgili kurum/kuruluşların temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlendi.
Tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili genelge yayınlandı
Böylece tehlike arz eden hayvanlarla ilgili hususların yer aldığı 2021-48 sayılı 'Tehlike Arz Eden Hayvanlar ile İlgili Genelge' 07/12/2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren genelge ile, söz konusu hayvanların 7332 sayılı Kanun gereğince 14/07/2021 tarihi öncesinde sahiplenilmiş olmaları ve 14/01/2022 tarihine kadar kısırlaştırılarak kayıt altına alınmaları kaydıyla sahiplerince bulundurulmasına imkân sağlanacak.
14 Ocak 2022 tarihine kadar kayıt altına alınmalı
Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarına ek olarak sahipli American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin de söz konusu tarihe kadar veteriner kliniklerinde kısırlaştırılmaları ve mikroçip ile işaretlenmeleri, sahiplerince kısırlaştırıldıklarına dair belge ile birlikte PETVET sistemine kaydettirilmek üzere İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları önem arz ediyor.
Aksi takdirde söz konusu hayvan sahiplerine 28 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanacaktır.
Aykırı hareket edenlere 11 bin TL ceza
Yine kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere, 11 bin TL idarî para cezası verilecek; belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilerek hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Söz konusu hayvanların sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilecekler.
Bu hayvanların sokağa terki halinde otuz bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda.