Şuhut Kaymakamlığı ve Şuhut Belediye Başkanlığı tarafından Şuhut’ta Zaferin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Şuhut Belediye Şelale Düğün Salonu’nda “Büyük Taarruz’da Şuhut’un Önemi” konulu konferans düzenlendi.
Konferans Prof. Dr. Kemal Arı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez moderatörlüğünde gerçekleşti. Programa ilgi oldukça yoğundu.
Başkan Bozkurt: “Şuhut, Büyük Taarruz’un ve kurtuluşumuzun karargâhıdır”
Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı konferansın açılış konuşmasında Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt “Bugün Şuhut’umuzda Büyük Taarruz ’un ve Büyük Zafer’in 100.Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğumuz “Büyük Taarruz’ da Şuhut’un önemi” konulu konferansımıza hoş geldiniz. Sizleri hürmetle, saygıyla selamlıyorum. Şuhut; Şehitler Diyarı, Zafer Meşalesinin yakıldığı, Zafere Giden Yolun Cesaretle yüründüğü topraklardır. Şuhut, Büyük Taarruz ’un ve Kurtuluşumuzun Karargâhıdır.
Bu anlamlı ve tarihi konferans için İlçemize teşrif eden Prof. Dr. Sayın Bingür Sönmez hocamıza ve Prof. Dr. Sayın Kemal Arı hocamıza çok teşekkür ediyorum. Konferansımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Paşa ve kurmay heyeti Millî Mücadelemizin en önemli ve son harekâtı olan Büyük Taarruzu başlatmak ve yönetmek için Şuhut’umuza geldiler.
Başkan Bozkurt: “Bu toprakların tarihini öğrenmemiz, bu şehre olan vefa borcumuzdur”
1921 yılından itibaren kahraman ordumuz cephe hattının hemen arkasındaki Şuhut’umuz da konuşlanmaya başlamıştı. Bu süreçte Binlerce Askerimiz Şuhut’ta toplanmıştır. O zor dönemde bu topraklarda yaşayan dedelerimiz ninelerimiz canı, malı ve bütün imkanlarıyla kahraman ordumuza hizmet etmiştir.
Tarihini bilmeyen şehirlerin talihi de olmaz. Biz Şuhutlular ve Şuhut’ta yaşayanlar olarak bu toprakların tarihini bilmemiz, öğrenmemiz, bu şehre olan vefa borcumuzdur. Bizler bu maksatla Şuhut’umuza birçok yatırım ve faaliyet yaptık. Şuhut Tarihi Kitabı’nı hazırlattık. Şuhutlu Şehitler ve Gaziler Hatıra Merkezini açtık. 100.Yıl Hatıra Parası bastırdık. Her yıl 25 Ağustos’ta ve Zafer Haftasında Şuhut Zafer Yolu Yürüyüşü etkinlikleri düzenledik.
Tarihi birçok mekânın restorasyonu için girişimlerde bulunduk. Talep ve takip ettik. Destek verdik. Şuhut Atatürk Evi ve Büyük Taarruz Karargahı'nın restorasyonu, çevre düzenlemesi ve kamulaştırma çalışmaları, Şuhut Zafer Yolu Kent Ormanı, Şuhut-Kocatepe arası olan Zafer Yolu yol güzergahının sıcak asfalt yapılması, Zafer Yolu yol güzergahının çevre düzenlemelerinin yapılması, Camii Kebir (Büyük Caminin) restorasyonu, Tarihi Vakıf Hamamı ve Hamza Paşa Hamamlarının restorasyonu Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ve Hükümetimizce yaptırılmıştır.
Başkan Bozkurt: "Amacımız 100. Yılda Şuhut’un önemini anlamak ve unutturmamaktır”
Bugün Şuhut'ta düzenlediğimiz bu Konferans ve Kaymakamımız ve diğer kurumlarımızla yapacağımız birçok bilimsel, sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklerle amacımız Büyük Taarruzun 100.Yılında Şuhut’un önemini bir kez daha anlamak, anlatmak, unutmamak ve unutturmamaktır. Yine bu etkinliklerin gayesi, Devletimizin Bekası, İstiklal ve İstikbalimizin muhafazası, Milli birlik ve beraberliğimizin kardeşliğimizin korunması, milli ve manevi duygularımızın güçlendirilmesi, pekiştirilmesidir.
Bu vesile ile Vatanı ve mukaddes değerleri uğruna canını feda eden Aziz Şehitlerimizi ve Ahirete irtihal eden Kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Hayatta olan Kahraman Gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün ise yaptığı konuşmada katılan konuşmacı hocalara ve tüm misafirlere teşekkür etti ve 100.yıl etkinliklerinin artarak devam edeceğinin sinyalini verdi.
Konferans sonunda Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün ve Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt, Prof. Dr. Kemal Arı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’e plaket takdim ettiler. Program hatıra fotoğrafı ile son buldu.