Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) CHP Grubu adına söz aldı.
“565 bin kamu emekçisi ek göstergeden yararlanamıyor”
Milletvekili Köksal, düzenlemenin sorunları çözmediğini vurgulayarak, "2015 seçimlerinden bu yana meydanlarda 3600 ek gösterge sözü verdiniz. Şimdi milyonlarca memurun ve memur emeklisinin beklediği ek gösterge düzenlemesi geldi Meclise; geldi gelmesine ama eksik geldi. Mevcut olan ek gösterge sistemi kaldırılarak kadrolu ve güvenceli bir kamu personel rejimi getirilmesi gerekirken mevcut sistem içinde çözüm getirilmeye çalışılması sorunu çözmüyor ne yazık ki. Mesela, üniversite mezunu olmayan 565 bin kamu emekçisi bu ek göstergeden yararlanamıyor." dedi.
“Emekliler de mağdur, memurlar emekli olmaktan korkuyor!”
Emekli memurların da mağduriyet yaşadığını kaydeden Köksal, "Yine, emekli aylığını bağlama oranının yeniden düzenlenmesi gerekiyor; eskiden memurlar emekli olduktan sonra yapacaklarının hayalini kurarlardı, şimdi ise emekli aylığı bağlama oranlarının düşüklüğünden dolayı memurlar emekli olmaktan korkuyor çünkü emekli olduğunda geçinemeyeceklerini biliyorlar. Emekliler intibakla ilgili düzenleme bekliyor. 2000 yılında emekli olan ile 2008 yılından sonra emekli olan arasında resmen uçurum var. 2000 öncesi emekli olan 2 milyon SGK'lı, BAĞ-KUR'lu emekliye 2012'de intibak yasası çıkarıldı, bunların aylıklarında yaklaşık 350 lira civarında bir artış yapıldı fakat 2000 sonrası emekliler hangi gerekçeyle intibak yasası kapsamına alınmadı? İşte, onlar bu duruma tepki gösterince dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik onların da intibak yasası kapsamına alınacağı, onlarla ilgili bir düzenleme getirileceği sözünü verdi fakat aradan on yıl geçti hâlâ hiçbir şey yapılmadı. Bizim getirdiğimiz teklifler de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. İsterdim ki şu kanun teklifinde 2000 sonrası emekli olanların beklediği intibak yasası da olsaydı ama yok." ifadelerini kullandı.
“Belediye işçileri kadro bekliyor”
Belediye işçilerinin de kadro beklediğini hatırlatan Milletvekili Burcu Köksal, "Kamuda taşerona kadro vereceğiz, dediniz; 500 binin üzerindeki belediye şirket işçisi, KİT'lerde esas işi yapan taşeron işçiler, radyoloji görüntüleme çalışanları, kiralık araç şoförleri, yemekhane çalışanları, HBYS çalışanları, laboratuvar çalışanları, diyaliz, fizik tedavi çalışanları, Karayollarındaki taşeron işçiler, sterilizasyon ve dezenfeksiyon çalışanları, sosyal tesis çalışanları, vakıf personelleri, yüzde 70 engeline takılanlar ve 4 Aralık mağdurları ne yazık ki kadro dışı kaldı. İsterdik ki şu düzenlemede onlara da kadro verilseydi ama yok." diye konuştu.
“Askıda kadroyu da gördük”
Köksal, konuşmasına şöyle devam etti: "Millî Eğitim Bakanlığı'nda çalışan ve 15 Haziran itibarıyla işsiz kalan 32 bin geçici işçi askıda kadro bekliyor. 'Askıda ekmek' gördük, sayenizde 'askıda kadroyu da görmüş olduk. İsterdik ki bu düzenlemeyle o geçici işçilere ve diğer tüm geçici işçilere de kadro verilseydi. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra suçlu-suçsuz bakmadan binlerce kamu çalışanını KHK’yle ihraç ettiniz, işinden attınız. Bunların bir kısmı takipsizlik veya beraat kararı aldığı hâlde işlerine iade edilmedi, bir kısmı ise hiçbir yargılama geçirmedi. Şimdi, hiç yargılama geçirmeyen birinin suçluluğuna nasıl kanaat getirip ihraç ettiniz? Peki, takipsizlik veya beraat kararı almış yani masumiyetini ispat etmiş bir memuru hangi gerekçeyle işine döndürmüyorsunuz? Bir hukukçu olarak hukuk mantığınızı hiçbir literatüre sığdıramıyorum. Şimdi isterdim ki KHK’yle ihraç edilmiş, takipsizlik veya beraat kararı almış veya hakkında hiçbir yargılama olmayan kamu çalışanlarının işlerine iadesiyle ilgili şu kanun teklifinde bir hüküm olsaydı."
EYT’liler yine unutuldu
Milletvekili Köksal, konuşmasında Emeklilikte Yaşa Takılanları da unutmadı. Köksal, "Ve emeklilikte yaşa takılanlar, devletin 'Gençsin' deyip emekli etmediği, özel sektörün 'Yaşlısın' diye iş vermediği, o hakları gasbedilen EYT’liler için de mağduriyetlerini giderecek bir hüküm şu uygulamada, şu düzenlemede olsaydı." dedi.
“Kiraz bulamayacağız”
Çiftçilerin de verim kaybı dolayısıyla zor durumda olduğunu hatırlatan Köksal, şöyle devam etti:
"Çiftçiler, onlar ne yazık ki perişan olmuş durumda. Çiftçinin traktörüne kullandığı mazotta ÖTV ve KDV kalksın diyoruz ama AKP’den onlar için de bir teklif yok. Mesela güzel memleketim Afyonkarahisar’ın Sultandağı İlçesi’ndeki kiraz üreticileri perişan olmuş durumda. Bu yıl yüzde 90’lık bir verim kaybı var, eğer bu üreticilerin borçları bir yıl faizsiz ertelenmezse ve zararları karşılanmazsa gelecek yıl ne yazık ki ihraç edecek kiraz bulamayacağız. Ama hiç kimse merak etmesin Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında üreticilerin yüzü gülecek."