“Çocuklara yönelik istismara karşı sağlık ve yargı kurumları yeniden düzenlenmeli”
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, çocuklara yönelik istismara karşı sağlık ve yargı sisteminde iş birliği ve yapılanma çağrısında bulundu.
Çocuk istismarı konusunda yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken platform, özel bir yapılanma ve eğitimlerle çocukların korunması gerektiğini vurguladı.
Platforma üye Kadınlara Hukuki Destek Merkezi'nin (KAHDEM) Avukatı Habibe Yılmaz Kayar, çocuğun cinsel istismarı vakalarında, bir avukat eşliğinde başvuruların yapıldığında sürecin daha etkin işlediğini belirtti.
Çocuğun beyanının rıza dahilinde kaydedilerek delillerin ruhsal ve fiziksel-tıbbi tespitinin yapılması sürecinin hızlandırıcı ve etkinleştirici olduğunu ifade etti.
Platform, Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için çaba gösterilmesini istedi.
Avukat Kayar, yasa uygulayıcıların mağdur üzerinden kriterler uygulamaktan kaçınması gerektiğini ve yargılama sürecinde mağduru tekrar travmatize etmemesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın da çocuk istismarı konusunda eğitimler vermesi gerektiğini belirten Sağlık Hizmet Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi Koordinatörü ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Tek, çocuk hakları ve korunması odaklı eğitimlerin yaygınlaştırılması ve sağlık personellerinin çocuk istismarına karşı duyarlı bir dil kullanmaları gerektiğini ifade etti.
Son dönemde çocuğa destek verme eğiliminin arttığı belirtilirken, dijitalleşen ortamda çocukların ve gençlerin saldırılara maruz kaldığına dikkat çekildi.
Platform, çocuk istismarı ile mücadelede toplumsal dayanışmanın önemine işaret etti ve sağlık sistemindeki profesyonellerin çocuk ihmal ve istismarı konusunda yetkinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.