Yurdunuseven TBMM’de Afyonkarahisar'ı Tanıttı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, TBMM Genel Kurulu’nda Afyonkarahisar’ın tarih, kültür ve gastronomisiyle ilgili konuşma yaparak ilimizi tanıttı.

SİYASET 30.05.2024 15:56:15 0
Yurdunuseven TBMM’de Afyonkarahisar

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Afyonkarahisar’la ilgili söz alan Milletvekili Yurdunuseven, şehrin tarih, kültür, ticaret ve gastronomisiyle ilgili bilgiler verdi. 

Afyonkarahisar’da yılda 12 milyon aracın geçtiğini belirten Yurdunuseven, “Anadolu’nun önemli kavşak noktalarından biri olan ilimiz; tarihin, kültürün, termal turizmin, mermerin ve lezzetin başkenti konumundadır. 

Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya gibi önemli kentlerimizi birbirine bağlayan Afyonkarahisar’dan yılda yaklaşık 12 milyon araç geçmektedir. 

Büyük Taarruzun en büyük savaşları Afyonkarahisar ilimiz sınırlarında yapılmıştır. 

Büyük Taarruz Savaşında 1. ve 2. ordu arasında sıkıştırılan düşman birlikleri, yine Afyonkarahisar ili sınırları içinde yok edilmişlerdir. 

Her karış toprağı şehitlerimizin kanıyla sulanan ve Kurtuluş Savaşımızın simgesi olmuş kentlerimizden biri olan Afyonkarahisar, Büyük Zafere ev sahipliği yapmış, Cumhuriyetimizin kazanıldığı topraklardır” dedi. 

25 BİN YATAK KAPASİTELİ 5 YILDIZLI OTELLERİMİZ VAR

Yurdunuseven, Türkiye'de 'termal’ denilince akla ilk gelen merkezlerden olan Afyonkarahisar’ın 25 bin yatak kapasiteli beş yıldızlı otelleri, yenilenen tesisleri, çamur banyoları, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleriyle şifa arayanların vazgeçilmez adresi haline geldiğini kaydetti. 

Yurdunuseven, “Afyonkarahisar jeotermal kaynağın bütünsel olarak kullanıldığı tek ilimizdir. 

Şu anda şehrimizde jeotermal kaynaklar, yaklaşık 45 bin konutun ısıtılması, seracılık, termal, sağlık turizmi ve enerji üretimi başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. 

Afyonkarahisar bu kaynağı birçok farklı alanda bütünsel olarak kullandığı için jeotermal kaynağın katma değeri ve sürdürülebilir kullanımı artmaktadır. 

Bunun yanında, jeotermal kaynakların turizm amaçlı kullanımının gelişmesinde ve yaygınlaşmasındaki en önemli faktör bu suların şifalı sular olarak kabul edilip sağlık amacıyla kullanılmasıdır. 

Termal kaynaklar, konaklama tesislerine entegre kür merkezleri, termal kürleri, çamur banyoları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile insan sağlığını olumlu yönde etkileyen bir terapi imkânı sunmaktadır” diye konuştu. 

“FRİG VADİSİ KÜLTÜR VE DOĞA TURİZMİ MERKEZİDİR”

Frig Vadisinin güzelliklerini anlatan Yurdunuseven, “İçerisinde doğal güzellikleri, kaya anıtları, kaya yerleşimleri, açık hava tapınakları, peri bacaları ile 3000 yıllık geçmişiyle Frig Vadisi Türkiye’nin en güzel 10 vadisi içerisinde yer almaktadır. 

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Frig Vadisi, ziyaretçilerine doğal güzellikleri, Frig kaya anıtları, Romalılardan kalma şapelleri, Bizans kaya kiliseleri ile tarihin derinliklerine uzanan bir yolculuk sunmaktadır. 

Bölgenin özgün dokusundan dolayı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından da tanınan, antik dönemde Friglerin yaşadığı ve günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan bölgenin, 146 kilometrelik kısmı Afyonkarahisar il sınırları içerisindedir. 

Frig Vadileri gerek bozulmamış doğası gerekse sahip olduğu eşsiz Frig eserleriyle son yıllarda alternatif turizmin yeni adresi olmaktadır. 

Frig Vadisi sınırları içinde konumlanan ve son yıllarda yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılan Ayazini Köyü ise, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerini haline gelmiş bir kültür ve doğa turizmi merkezidir” diye konuştu. 

“TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ GASTRONOMİ ŞEHRİYİZ”

Zengin bir yelpazeye sahip Afyonkarahisar’ın gastronomi ve yemek kültüre konuşmasında geniş bir yer veren Yurdunuseven, “Tarihin en eski dönemlerinden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Afyonkarahisar tarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. 

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olması Afyonkarahisar’ın yemek kültürünün oluşmasında temel belirleyicidir. 

Coğrafi İşaret tescilli ürünleri; geleneğimizi yaşatan, birbirinden lezzetli yöresel tatları ve damak zevkine hitap eden yemekleri ile Afyonkarahisar; Gaziantep ve Hatay’ın ardından 3. il olarak gastronomi alanında 31 Ekim 2019’da UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na dahil olmuştur. Afyonkarahisar yöresi yemekleri incelendiğinde, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri ve tatlı çeşitleriyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. 

Bölgede yetişen bazı ürünlerin yöre yemeklerinde yoğun olarak kullanılması, çeşit zenginliği oluşturmaktadır. Ayrıca Afyonkarahisar’ın markalaşmış ürünleri de oldukça fazladır. 

Coğrafi işaretler listesinde yer alan; Afyon Kaymağı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Afyonkarahisar Patatesli Ev Ekmeği, Şuhut Keşkeği, Sandıklı Leblebisi, Emirdağ Güveci, Sultandağı Kirazı, Çay İlçesi Vişnesi benzerlerinden farklılığı ile katma değeri yüksek ürünlerdir” dedi.

“GASTRONOMİ FESTİVALİNDE 300 BİN KİŞİYİ AĞIRLADIK”

Afyonkarahisar’da yöresel yemek kültürünün bulunduğunu belirten Yurdunuseven, geçen yıl en son düzenlenen Gastronomi Festivali’nde 300 bin kişinin ağırlandığını söyledi. 

Yurdunuseven şu ifadelere yer verdi;

“Ege ve İç Anadolu Mutfağına hamur işinden etli yemeklere uzanan 600 çeşitlik yöresel yemek kültürüne sahip olan şehrimiz ülkemizin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

2018 yılında ulusal düzeyde gerçekleştirilmeye başlayan Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali, yıllar içerisinde kapsamı genişletilerek, 2021 yılından itibaren uluslararası boyuta ulaştı.  

Geçtiğimiz yıl beşincisi düzenlenen festivalde ziyaretçi sayısı 300 bini aştı. Bunun yanı sıra, Afyon mutfağında geleneksel lezzetlerin devamlılığını sağlamak, mutfak kültürünü tanıtan bir alan oluşturmak amacıyla tarihi konaklarımızdan birinde kalıcı bir Gastronomi Müzesi oluşturuldu. 

Geleneksel yemek sunumu, geleneksel aletler ile geleneksel ve modern pişirme teknikleri yer alan müzede, kentin gastronomi değerleri korunarak gelecek nesillere aktarılmakta ve öğretilmektedir.”

“SUCUK ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADAYIZ”

İlimizin sucuk üretiminde Türkiye birincisi olduğunu kaydeden Yurdunuseven, “Türkiye'deki 1114 et ve et ürünleri işletmesinin 70'i Afyonkarahisar'da bulunuyor. 

Şehrimizdeki işletme sayısı itibariyle de İstanbul, Bursa ve Ankara'dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Modern tesislerimizde sucuk üretimi yapan firma sayımız da çok yüksek. 

Türkiye'deki toplam sucuk üretiminde birinci sıradayız. Afyon denilince akla gelen ürünlerden biri de lokum. İlimiz sucukta olduğu gibi Türkiye'deki lokum üretiminde önemli bir yer tutuyor. 

Afyonkarahisar’da 125 bin tonun üzerinde lokum üretimimiz bulunuyor.  Bu lokumun büyük bir kısmı da yurt dışına ihraç ediliyor. 

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nden Yunanistan'a, İngiltere'den Singapur'a ve Orta Doğu ülkelerine kadar toplam 24 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor” dedi. 

“DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MÜSABAKALARI AFYON’DA”     

Afyonkarahisar’ın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Mototkros Şampiyonası hakkında da bilgi veren Yurdunuseven, “Dünyanın en önemli müsabakaları arasında sayılan Dünya Motokros Şampiyonası’nda, Afyonkarahisar dünyanın dört bir yanından sporcu ve izleyicilere gelişmiş turizm altyapısıyla ev sahipliği yapmaktadır. 

Dünya Büyükler Motokros Şampiyonası (MXGP), Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonası (MXWOMEN), Dünya Gençler Motokros Şampiyonası (MX2) ve Avrupa Motokros Şampiyonası (EMX250) gibi önemli müsabakalar her yıl Afyonkarahisar’da düzenlenmektedir. 

Afyonkarahisar önceki 5 ev sahipliğinden “En İyi Altyapı”, “En İyi Padok” ve dünyada "En İyi Tanıtım Yapan Ülke" unvanlarını da kazanmış bulunuyor. 

Bu anlamda buradaki yarış pistimiz hem yarışçılar hem de izleyiciler için dünyanın en iyi pistleri arasında yer alıyor. Burası dünyada en iyi altyapıya sahip bir kompleks. 

Tesisimizin sağladığı imkanlar herkes tarafından takdir edilirken aldığımız “En İyi Tanıtım Ödülü” de dünya genelinde bilinirliliğimize büyük katkı sağladı. Dünya Motokros Şampiyonası medyada görünürlüğü çok yüksek bir şampiyona. Şampiyonanın Türkiye etabı 6 kıtada, 180 ülkede 3.5 milyar kişiye canlı ulaştırıldı” diye konuştu.  

AFYONKARAHİSAR’A DAVET ETTİ

Turizm sezonunda herkesi Afyonkarahisat’a davet eden Yurdunuseven, “Son olarak konuşmamın başında da belirttiğim gibi Afyonkarahisar; Tarihi, doğası, lezzeti, katma değerli madenleri, doğal zenginlikleri, turizmi, milli ve manevi yapısıyla Anadolu’nun en kadim şehirlerinden birisidir. 

İlimizin gastronomi ve sporun merkezi olması yolunda büyük emekleri bulunan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlarımız, milletvekillerimiz, geçmiş dönem belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. 

Buradan yaz mevsiminin gelmesiyle açılan turizm sezonunda termalin, lezzetin, kültür ve sporun başkenti Afyonkarahisar’a tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

#Afyonkarahisar #TarihKültür #TermalTurizm #JeotermalKaynaklar #FrigVadisi #Gastronomi #SucukÜretimi #DünyaMotokros #TurizmSezonu #Afyonkarahisar’aDavet


Haber Kaynak : Beyaz Belge
Afyonkarahisar'da çok sayıda silah yakalandı
Dinar'da kaza: 7 kişi yaralandı
Çay-Dinar Yolunda Kaza: Yaralılar Var
Yaralılar Hastaneye Sevk Edildi
Zincirleme kazaya ramak kala!
Konya-Afyonkarahisar Karayolu 17. Km.sinde Trafik Kazası
Her an, her koşulda yanınızdayız
Kontrolden Çıkan Araç Takla Attı: Yaralılar Var
Afyonkarahisar-Ankara karayolunda kaza: araç orta refüje düştü
Afyonkarahisar'da Narkotik Suçlarla Mücadele: 3 şahıs yakalandı
Kaza Emirdağ'da Meydana Geldi: Bir Yaralı
Afyonkarahisar'da Gerçekleştirilen Huzur-03 Uygulamaları Sonuçlarını Verdi
Günübirlik kiralanan evlere denetim
Sinanpaşa'da Otomobil Takla Attı
Jandarma Uyuşturucuya Geçit Vermiyor

Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısında Yeni Kararlar

Hizmeti Vatandaşın Ayağına Getiriyoruz

Afyonkarahisar'da Kaymakam ve Vali Yardımcısı Görev Değişiklikleri

Sinan Ateş Davasında İlk Duruşma Yapıldı

Olgun: Milletimizi Delirtmeye Karar Vermişler

Özgür Özel: Siz Bizi Sığınmacı Kampı Gibi Görüyorsunuz

Özge Nur Ölmez, CHP Afyonkarahisar Kadın Kolları İl Başkanlığına Aday Oldu

Erken Seçim Talebi Artıyor: Özgür Özel'den Açıklamalar

Özgür Özel: "Asgari Ücrete Zam Yapmamak Vicdansızlıktır"

Türkiye'den İsrail Dışişleri'ne tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı ile görüştü

Erdoğan Bahçeli görüşmesi 50 dakika sürdü

Erdoğan Bahçeli ile görüşecek

Afyonkarahisar Kent Konseyi Seçimleri Yapıldı

Şahin: Omuz Omuza Çalışmalarımızı Sürdürmeye Devam Edeceğiz

BAŞKAN BURCU KÖKSAL PERSONELİYLE BAYRAMLAŞTI

Milletvekili Özkaya: Devir İktisat ve Tasarruf Devri

Arslan: Şehir Hastaneleri En Prestijli Donanıma Sahip

Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya'da

Yurdunuseven: “İşsizlik Oranımız, Son 11 Yılın En Düşük Seviyesinde

Eğlencemiz Hüzne Dönüşmesin

Taşoluk Kasabası yüzyıllardır süren katmer geleneğini devam ettiriyor

Afyonkarahisar İl Birincilerinden Başkan Çöl'e Ziyaret

Hsv Hamburg Emirdağ Futbol Okulu'ndan, Koyuncu'ya ziyaret

Dazkırı Jandarma Komutanı'na veda

Suçıkan Park Tesisleri'ndeki yenilikler neler?

Dinar Belediyesi GES ile kendi enerjisini üretiyor

Belediye Başkanının Oğlu 2023 LGS'de Türkiye Birincisi Oldu

Yatırımlar konuşuldu

Çobanlar'da mezarlıklara bayram temizliği

1

PUSAT İNŞAAT GÜVENCESİYLE KREDİSİZ, FAİZSİZ EV SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ

2

Afyonkarahisar'da çok sayıda silah yakalandı

3

İyi Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun’a yakışmadı!

4

Afyonkarahisar'da Narkotik Suçlarla Mücadele: 3 şahıs yakalandı

5

Sandıklı'da kriz masası kuruldu

SADAT A.Ş. Yenilikçi Savunma Danışmanlığı ile Küresel Bir Öncü
Başkan Budak'ın ''Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" mesajı
Otizmli bireyler, aşçılık sertifikalarını aldılar
Kalkan, Güven Tazeledi
Afyon Uydukent Bölgesindeki Kiralık Daireler
CHP’nin en genç aday adayı AFİHAD’ı ziyaret etti
Minik öğrencilerden büyük davranış
Canser Kuzu: "Çok çalıştık ama hiç yorulmadık"
Sloganları ''Çocuklar Üşümesin ''
Kurum Müdürlerinden AFİAD a ziyaret
Şehit kızına en anlam doğum günü sürprizi
Beşiktaşlılar Derneği’nde özel buluşma
Hilalin Gölgesi İl Temsilciline Mühsürler atandı
Özgür, AFYAŞAD’ı ziyaret etti
Başkan Özkan teşekkür etti